Follow Us:

Connect with Us:

Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ε.Σ.Α.με.Α, της Ο.Κ.Ε. (Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος) και του E.C.P.C.

Λογότυπο συλλόγου καρκινοπωθών Μακδονίας Θράκης

Υγεία και διατροφή

10 Τροφές για την πρόληψη του καρκίνου.

ΠΗΓΗ: ΥΓΕΙΑ Κ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΗΛΕΡΑΜΑ

brocoli
Μπρόκολο: Λαχανικό με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες αφού περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη A.To κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και στην διατήρηση του ομαλού καρδιακου παλμού. Το ασβέστιο δρα κατα της οστεοπόρωσης και η βιταμίνη C προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βατόμουρα: Σε όποιο χρώμα και αν τα συναντάμε, μοβ, μαύρο ή κόκκινο, τα βατόμουρα περιέχουν τα συστατικά ανθοκυανιδίνες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού απο τις νόσους φθοράς. Συγγενή προς τα βατόμουρα, τα μούρα, και ιδιαίτερα τα μαύρα έχουν τα ίδια συστατικά με τα βατομουρα. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν δρουν προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.
Ψάρι: Γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το ψάρι περιέχει ασβέστιο, που ενισχύει τα οστά ,φώσφορο ,ω-3 λιπαρά οξέα που δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα ,β καροτένιο και προβιταμίνη D,αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Να γνωρίζετε πάντως πως η παραμονή των ψαριών στον πάγο για πολλές ώρες έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσοστού βιταμινων τουσυμπλέγματος Β.Τελευταια έρευνα θεωρεί τα ιχθυελαια με ω-3 λιπαρά οξέα πιο προστατευτικό της HDL χοληστερόλης απο τις στατίνες που περιέχονται στα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.
Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα περιέχουν φλαβονοειδή ουσίες με ισχυρές αντικατρκινικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες .Περιέχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C ,που συμβάλλει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού.Δεν πρέπει να φέρνουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε επαφή με το φως και τον αέρα διότι μειώνεται η αντιοξειδωτική τους δράση .Η διάρκεια αποθήκευσης τους πρέπει να είναι μικρή ,γιατί οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C,που είναι υδατοδιαλυτή ,ατονούν σημαντικά .
Τα σταφύλια ιδιαίτερα τα κόκκινα και γενικά τα σκουρόχρωμα ,έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ,ουσίες οι οποίες δρουν κατά των ελεύθερων ριζων´νών του οργανισμού που οξειδώνουν τα κύτταρα .Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ευαίσθητες στο φως και τη θερμότητα ,γι αυτό και το κρασί που παράγεται απο σκουρόχρωμα κυρίως σταφύλια πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερούς και χωρίς φως χώρους.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες τα καρύδια περιέχουν μια ουσία με το όνομα IPP που καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου υπευθυνου για την δημιουργία καρκινικών όγκων .Παράλληλα ενισχύει τη δράση των χημιοθεραπευτικών φαρμάκων .Περιέχουν ακόμα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση ,καθώς και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.
Περιέχουν το συστατικό β καροτένιο ,σημαντικό για την θωράκιση του οργανισμού ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.Πρέπει να καταναλώνονται όταν είναι ακόμα ολόκληρα και δεν έχουν απολέσει τα ισχυρά συστατικά τους.
Η ίδια και τα προϊόντα της ,ντοματοπολτός ή λιαστή ντομάτα ,αποτελούν σημαντικές πηγές λυκοπενίου ,αντιοξειδωτικού που έχει φανεί ότι συμβάλλει στην μείωση τουκινδύνου εμφάνισης του μαστού ,του προστάτη και του παγκρέατος .
Ελαιόλαδο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε ,πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και την ουσία σκουαλένιο ,η οποία παρεμβαίνει ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου .Παρόμοια υψηλή δράση εμφανίζει και το αβοκάντο.
Τσάι: Ρόφημα πλούσιο σε τανίνες ,που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών κι έχουν αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Tower logo of Sillogo

 📧 info@sillogoskarkinopathon.gr

+30 2310 241911

☎️ +30 2311 241089

 

Εγνατία 65, Θεσσαλονίκη, 54631, Ελλάδα

 📧 info@sillogoskarkinopathon.gr

+30 2310 241911

☎️ +30 2311 241089

 

65 Egnatia st., Thessaloniki, P.C. 54631, Greece

Useful links

Created by Varvara