Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ε.Σ.Α.με.Α, της Ο.Κ.Ε. (Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος) και του E.C.P.C.
Η δημόσια υγεία είναι η μελέτη και η πρακτική αντιμετώπιση των απειλών για την υγεία ενός πληθυσμού μιας κοινωνίας. Θέτει προσοχή στο κοινωνικό πλαίσιο της νόσου και τη δυστυχία, και εστιάζει στη βελτίωση της υγείας σε όλη την κοινωνία. Δυστυχώς αυτή η Ελληνική δημόσια υγεία αποκτά λειτουργικές δυσκολίες. Κωφαίνει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς. Η ίδια η δημόσια υγεία δε σέβεται τις επιθυμίες των ασθενών ιδιαιτέρως όταν πλησιάζουν στο τέλος.
Δυσκολίες στην παροχή φαρμάκων, περιορισμό στη χορήγηση αυτών, μεγάλη λίστα αναμονής για να γίνει ένα σχήμα θεραπειών είτε καινούργιο είτε πρόσθετο .
Άγχος, κούραση, φόβος. Εκτός από τη νόσο οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν αν θα καταφέρουν να έχουν τα σωστά φάρμακα, εάν θα βρουν γρήγορα σειρά για τον κύκλο των θεραπειών τους και σαφέστατα εάν θα αντιμετωπιστούν ως ασθενείς που θέλουν και μπορούν να θεραπευτούν ή θα πρωταγωνιστήσουν σε ένα κυνήγι θηραμάτων όπου ο αδύναμος αποχωρεί
Υπουργική απόφαση του 2007 για δημιουργία κέντρων πόνου παρηγορητικής φροντίδας δεν έχει εφαρμοστεί τόσο ώστε να μπορούμε να στηριζόμαστε στην αποσυμπίεση των νοσηλευτικών κέντρων . Ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία κέντρων πόνου που να είναι κλινικές, να λειτουργούν ως εξωτερικά ιατρείαή να συνδέονται με τους ξενώνες για να παρέχουν ανακούφιση στους ασθενείς. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο λειτουργεί το πρώτο από τα κέντρα πόνου (1986), όπου το μεγαλύτερο τμήμα της ομάδας είναι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί καιείναι μη αμειβόμενοι.
Ασθενείς τελικού σταδίου. Σήμερα τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα αποφεύγουν να κρατούν ασθενείς τελικού σταδίου στις κλινικές τους με τη κλασσική δικαιολογία «η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου σε αυτό τα στάδιο είναι στο σπίτι του ο ασθενείς- θύμα. Καθημερινά είμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών και περιστατικών στους χώρους των νοσοκομείων πλέον. Οι άνθρωποι που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα νιώθουν πολλές φορές πως παίζουν τη «ρώσικη ρουλέτα» κάθε φορά που έχουν ν αντιμετωπίσουν ασθενείς σε τελικό στάδιο.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των καρκινοπαθών στη θεραπεία, η εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των Δημόσιων νοσοκομείων και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έναρξη ακτινοθεραπείας.
Η αναμονή στα Δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους τρείς μήνες, γεγονός που έχει επίπτωση στην υγεία των ασθενών και στην εξέλιξη της νόσου.
Σε πολλά νοσοκομεία , οι κλινικές υπολειτουργούν λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, καθώς και της έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού. Επίσης τείνουν να καταργηθούν οι απογευματινές βάρδιες ακτινοθεραπευτικών τμημάτων αρκετών νοσοκομείων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση της λίστας αναμονής για την έναρξη της ακτινοθεραπείας.
Ακόμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιβληθεί δυσβάσταχτη συμμετοχή σε φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία αποτελούν απαραίτητη συμπληρωματική θεραπεία για τους καρκινοπαθείς.
Μήττα Περσεφόνη
📧 info@sillogoskarkinopathon.gr
☎️ +30 2310 241911
☎️ +30 2311 241089
📍Εγνατία 65, Θεσσαλονίκη, 54631, Ελλάδα
📧 info@sillogoskarkinopathon.gr
☎️ +30 2310 241911
☎️ +30 2311 241089
📍 65 Egnatia st., Thessaloniki, P.C. 54631, Greece