Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης

Είμαστε εθελοντές, του καρκίνου νικητές, στη ζωή μπροστά κοιτάμε, τον συνάνθρωπο βοηθάμε

10 Τροφές για την Πρόληψη του Καρκίνου

ΜΠΡΟΚΟΛΟ 

Λαχανικό με σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες αφού περιέχει βιταμίνη C ,φυλλικό οξύ ,ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη A.To κάλιο συμβάλει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και στην διατήρηση του ομαλού καρδιακου παλμού .Το ασβέστιο δρα κατα της οστεοπορωσης και η βιταμίνη C προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΨΑΡΙ

Γεματο θρεπτικά συστατικά ,το ψάρι περιέχει ασβέστιο ,που ενισχύει τα οστά ,φώσφορο ,ω-3 λιπαρά οξέα που δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα ,β καροτένιο και προβιταμίνη D,αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Να γνωρίζετε πάντως πως η παραμονή των ψαριών στον πάγο για πολλές ώρες έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσοστού βιταμινων τουσυμπλέγματος Β.Τελευταια έρευνα θεωρεί τα ιχθυελαια με ω-3 λιπαρά οξέα πιο προστατευτικό της HDL χοληστερόλης απο τις στατίνες που περιέχονται στα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ

Σε όποιο χρώμα και αν τα συναντάμε ,μοβ,μαύρο ή κόκκινο ,τα βατόμουρα περιέχουν τα συστατικά ανθοκυανιδίνες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού απο τις νόσους φθοράς .Συγγενή προς τα βατομουρα ,τα μουρα, και ιδιαίτερα τα μαύρα έχουν τα ίδια συστατικά με τα βατομουρα .Οι πολυφαινόλες που περιέχουν δρουν προστατευτικά κατά των ελεύθερων ριζών του οργανισμού.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑ

Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα περιέχουν φλαβονοειδή ουσίες με ισχυρές αντικατρκινικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες .Περιέχουν ακόμα μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C ,που συμβάλλει στην  θωράκιση του ανοσοποιητικού.Δεν πρέπει να φέρνουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε επαφή  με το φως και τον αέρα διότι μειώνεται η αντιοξειδωτική τους δράση .Η διάρκεια αποθήκευσης τους πρέπει να είναι μικρή ,γιατί οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C,που είναι υδατοδιαλυτή ,ατονούν σημαντικά .

ΣΤΑΦΥΛΙΑ 

Τα σταφύλια ιδιαίτερα τα κόκκινα και γενικά τα σκουρόχρωμα ,έχουν  υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ,ουσίες οι οποίες δρουν κατά των ελεύθερων ριζων´νών του οργανισμού που οξειδώνουν τα  κύτταρα .Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ευαίσθητες στο φως και τη θερμότητα ,γι αυτό και το κρασί που παράγεται απο σκουρόχρωμα κυρίως σταφύλια πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερούς και χωρίς φως χώρους.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες τα καρύδια περιέχουν μια ουσία με το όνομα IPP που καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου υπευθυνου για την δημιουργία καρκινικών όγκων .Παράλληλα ενισχύει τη δράση των χημιοθεραπευτικών φαρμάκων .Περιέχουν ακόμα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση ,καθώς και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

ΚΑΡΟΤΑ

Περιέχουν το συστατικό β καροτένιο ,σημαντικό για την θωράκιση του οργανισμού ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.Πρέπει να καταναλώνονται όταν είναι ακόμα ολόκληρα και δεν έχουν απολέσει τα ισχυρά συστατικά τους.

ΝΤΟΜΑΤΑ

Η ίδια και τα προϊόντα της ,ντοματοπολτός ή λιαστή ντομάτα ,αποτελούν σημαντικές πηγές λυκοπενίου ,αντιοξειδωτικού που έχει φανεί ότι συμβάλλει στην μείωση τουκινδύνου εμφάνισης του μαστού ,του προστάτη και του παγκρέατος .

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε ,πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και την ουσία σκουαλένιο ,η οποία παρεμβαίνει ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου .Παρόμοια υψηλή δράση εμφανίζει και το αβοκάντο.

ΤΣΑΙ

Ρόφημα πλούσιο σε τανίνες ,που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών κι έχουν αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

 ΠΗΓΗ
ΥΓΕΙΑ Κ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΗΛΕΡΑΜΑ